Naast de bakingsoda methode en de wasnoten is er nog een andere manier om je haar te wassen:
Aleppo zeep
Wat is het:
Tijdens de kruistochten ontdekten de Europeanen in de stad Aleppo in Syrië een voor hen onbekende wasmiddel: een loogvrije zeep in tablet -of blokvorm. Deze 100% natuurlijke zeep wordt in Aleppo al minstens 1200 jaar gemaakt van pure olijfolie. De zeep werd meegenomen naar Europa, en al snel en een stuk goedkoper nagemaakt in Frankrijk: de bekende Marseille zeep. De receptuur van Marseillezeep wijkt nogal af van de oorsprong. Zo bevat Marseillezeep loog en diverse andere plantaardige oliën. Aleppo zeep is altijd gemaakt van olijfolie, en is loogvrij. Beide zepen worden tegenwoordig steeds meer herontdekt om hun goede eigenschappen.
(nb: dat wat wij als moderne mens nog ‘zeep’ noemen is geen zeep, maar een chemisch was-middel/detergent)
Aleppo zeep is 100% natuurlijk en bestaat uit 100% olijfolie, of uit een mengsel van olijfolie en laurierbes-olie. Soms worden er mineralen of een geur aan toe gevoegd, maar alles is 100% natuurlijk.
Kenmerken van deze zeep zijn:
– een typerend uiterlijk: onregelmatig van vorm
– stempel van de maker erin (Arabisch)
– okergeel van buiten, groen van binnen
– typisch mediterraanse geur van olijfolie en laurier
– zacht voor huid en haar
– helend
– je kunt er zo’n beetje alles mee wassen, huid, haar, tanden, meubels, stof, vloeren…
Vervaardiging van olie tot zeep duurt ongeveer negen maanden, waarbij de olijfolie eerst wordt verzeept, daarna meerdere malen gewassen met water tot een gezuiverd ingedikt mengsel overblijft. Het gezuiverde zeepmengsel wordt uitgespreid in enorme zalen, gedroogd en met de hand in stukken gesneden en gestempeld en moet dan nog maandenlang opgestapeld drogen (rijpen).
Aleppo zeep wordt ook wel Alepp genoemd, moeder aller zepen of oerzeep, omdat het de allereerst bekende zeep was in harde vorm.
Oke, tot zover de geschiedenis.
Ik las een heleboel goeds over deze zeep, en kwam in contact met een paar enthousiaste gebruiksters.
Waar te koop:
De zeep is te koop voor en paar euro in Syrische en Turkse winkels, en voor rond de vier a vijf euro in online winkels en eco-shops. Minder mobiel als ik nu even ben kocht eerst een klein gastenzeepje online, bij steviahouse.nl om het uit te proberen: Alepp met jasmijn. Ruikt heerlijk oriëntaals.
Daarna bestelde ik bij http://www.olijfoliezeep.nl/ een proefpakketje met 3 verschillende soorten Aleppo zeep, en een olijfolie conditioner. Ik kreeg daar ook nog 2 gratis Mardin-zepen bij (Turkse olijfoliezeep met o.a. pistache-olie), wat een verwennerij!
Wegens de oorlog in Syrië is het vervaardigen van zeep of de export hiervan niet of nog maar beperkt mogelijk. De Syrische Aleppozeep komt via omwegen nog wel in Nederland terecht, en is daardoor wat duurder. Door juist die zeep toch te kopen steun je de zeepfabriekjes in Syrie. Ook wordt de zeep tegenwoordig in Turkije gemaakt, volgens precies hetzelfde productieproces, en met olijfolie uit dezelfde regio. Veel mediterraanse landen maken zeep maar:
Alle Aleppozeep is altijd gemaakt van olijfolie maar niet alle olijfoliezeep is ook Aleppozeep!
Appelazijn blijkt noodzakelijk!
Gewone tafelazijn doet het een klein beetje, appelazijn is veel en veel beter! vanaf wasbeurt nt 3 heb ik nagespoeld met Demeter bio-appelazijn. Wow wat ruikt dat sterk zeg. Maar het maakte een heleboel verschil: nu voelt mijn haar meteen al zacht en glad aan, en mijn huid ook. het prikt wel in wondjes. Ik denk dus dat appelazijn, zoals mijn Aleppo-enthousiaste vriendinnen al zeiden, het verschil uitmaakt. En wees niet bang, die geur blijft niet hangen als je haar droog is. En als het daarna weer nat wordt ruikt het weer naar appelazijn! Wist je overigens dat appelazijn/appelcider azijn haast overal goed voor is? Ik drink vanaf nu regelmatig een glas water met een scheutje van deze troebele azijn. Het helpt onder andere je bloedsuikerspiegel te verlagen. Drink een glas water met 2 eetlepels appelcider azijn voor de maaltijd en het helpt de afgifte van insuline beter te reguleren. Handig!
Claudia heb ik ook een blok 100% Aleppo olijfoliezeep meegegeven, (later omgeruild voor eentje met laurierbesolie). Clau gaat het samen met mij uittesten. Claudia heeft huidproblemen, en heel ander haar dan ik. Zij meldde na de eerste paar wasbeurten ook superstug haar en een vettig gevoel, maar wel veel volume. Zij spoelde na met tafelazijn, maar heeft nu van mij een flesje appelazijn meegekregen. Ik ben benieuwd. Volhouden Clau!
Wat me opvalt:
Dat ik zonder te föhnen of te stylen een enorme bos haar heb! Aan volume geen gebrek.
Tot aan wasbeurt nr. 3 merkte ik dat mijn haar na het drogen toch weer erg vettig aanvoelt. Zoals gezegd moest ik daar dus even doorheen, maar het voelde echt een beetje viezig, beetje vunzig wel, beetje klef. (stinkt niet). Maar wat gekker was, was dat ik één echt hele kleverige pluk had, ergens links bovenaan. Die bleef echt aan mijn vingers plakken. Jakkes! Raar is dat het alleen aan de linkerkant is, rechts is prima. daarna is het een paar wasbeurten echt schoon geweest, maar werd toen toch weer vettig. Ik ben bang dat ik er gewoon ff doorheen moet.
De juiste haarborstel. Ik heb mijn plastic borstel met pinnetjes vervangen door een kleine borstel van 50% echt haar, maar ook met pinnetjes. Het echte haar zorgt ervoor dat de ‘natuurlijke oliën van je scalp’ gelijkmatig over je haar worden verdeeld, waardoor het gezond gaat glanzen. Omdat ik de straat even niet op kan was deze borstel op dit moment helaas voor mij de enige optie, Als ik weer mag lopen ga ik wel voor een goede haarborstel te shoppen.
Aleppo zeep is overigens ook goed om er je lichaam mee te wassen: gewoon op een puff of washand even de zeep eroverheen halen en je zult zien dat het lekker gaat schuimen. Ook weer na een gewenningsperiode is de kans vrij goot dat je geen bodylotions meer hoeft te gebruiken. En bij huidproblemen kan je de zeep met 15 of 30% laurierolie gebruiken. Na het wassen is mijn huid echt heerlijk zacht. Kanniewachten tot mijn hoofdhuid het ook snapt.
En… ik heb er ook al een paar keer mijn tanden mee gepoetst! Dat was niet eens vies, (ik vind minty-tandpasta echt smerig!) beetje romig gevoel in je mond en lekker schone tanden zonder na-smaakje zodat je na het poetsen meteen aan de koffie of de sinaasappelsap kunt. Ik vind deze soort zeep steeds beter en beter!
Nog wat weetjes over Aleppozeep
- geschikt voor alle huidtypen
- multi inzetbaar
- biologisch afbreekbaar
- tast de Ph niet aan
- veganistisch, alleen plantaardige ingrediënten
- anti-septisch (door de laurierolie)
- bevat vitamine E
- geen conserveringsmiddelen of andere chemische toevoegingen
- in droge vorm jaren te bewaren
De ‘moeder aller zepen’ oerzeep is een uitblinker:
- als milde gezichtsreiniger
- als 5 minuten masker
- ook goed voor de intieme delen
- voorkomt en bestrijd schimmels (met laurier)
- anti acne, anti exceem, anti rosacea en andere huidproblemen (met laurier)
- als milde bodywash
- als haarshampoo, versterkt de hoofdhuid en voorkomt roos
- als voetenbad/eeltverweker
- als scheer-zeep (voorkomt wondjes, ingegroeide haren en irritatie)
- als wasmiddel voor katoen, linnen en andere natuurlijke stoffen (pure olijfolie)
- als vlekkenverwijderaar ( met laurier)
- als reiniger voor natuurlijk leer (pure olijfolie)
- als verfrisser in de kledingkast, houdt de motten weg (blokje zeep met laurier in de kast leggen)
- bijna droge zeep op een insectenbeet smeren neemt de jeuk weg
Online adresjes waar je de zeep kunt kopen, en informatie kunt vinden:
http://www.aromatherapiewebwinkel.com/zepen.htm
www.olijfoliezeep.nl
www.steviahouse.nl
Mijn ervaringen met deze zeep:
De eerste haarwasbeurt:
Met het gastenzeepje van Alepp met jasmijn. Het was geen groot succes. Niet wetend hoe het te gebruiken deed ik maar wat. Het rook en schuimde wél lekker, maar tijdens en na het wassen was mijn haar zo stug als touw en ik kon er mijn vingers niet doorheen halen. Ik had nagespoeld met gewone keukenazijn en water. Het haar bleef vettig aanvoelen, stond recht van mijn hoofd af maar rook wel heerlijk zwoel oosters. Mijn huid voelde trekkerig en strak.
De tweede wasbeurt:
Ging het iets beter. Ik waste het met het mini zeepje en spoelde na met gewone azijn en water. Mijn haar was iets minder stug tijdens het wassen. Het droge haar was ok minder stug maar voelde bovenop mijn kruin, vlak bij mijn hoofdhuid, nog vettig aan. Ik begreep maar niet waarom anderen zo enthousiast over deze zeep waren, terwijl ik het nou niet zó opzienbarend vond?!
Daarna kwam ik op de site van olijfoliezeep.nl de juiste manier van je haar wassen met Aleppo tegen. (en kreeg ik mijn bestelling van ze binnen). Was ik ineens 5 blokken olijfzeep en een miniconditioner rijker! En wat meer informatie.
Wat je moet doen is:
Je haar natmaken en met een blok zeep een paar keer over je hoofdhuid gaan. De zeep opschuimen en goed door je haar masseren. Even laten intrekken en uitspoelen. Wasbeurt herhalen. Naspoelen met water met appelazijn of citroensap. Even laten inwerken en ook dat goed naspoelen.
Omdat de zeep basisch is gaan de haarschubben open staan wat stug aanvoelt. Een zuur sluit de schubben weer en verwijdert de laatste resten zeep.
Het haar voelt vies aan en is stug:
Ja, nou, nogal ja, maar dat gaat over (zegt internet)! Door het wassen met reguliere shampoo (sterk ontvettende detergents) wordt je haar onttrokken van de natuurlijke oliën. je hoofdhuid is gewend dat te compenseren met extra aanmaak van talg. Als je overstapt naar natuurlijke shampoo houdt je hoofdhuid niet meteen op met het produceren van veel talg, maar neemt die talgproductie langzaam af. Je hoofdhuid heeft dus even nodig om te wennen aan deze milde en natuurlijke vorm van wassen. Geef het even de tijd, je zult zien dat na een paar keer je haar zachter en schoner gaat aanvoelen.
De derde wasbeurt:
Ik heb het deze keer gewassen met Aleppozeep met 15% laurierbes olie. Wat ik deed was 1/4 van het zeepblok afsnijden en in kleine brokken hakken. Zo gebeurd, de zeep kruimelt vanzelf al. De kruimels deed ik in een goed omgespoeld zeeppompje en dat vulde ik aan met gekookt water (afgekoeld natuurlijk). Dit heb ik een nachtje laten staan. Daarna goed schudden en omroeren, en voilá: Aleppo shampoo! Leuke is dat het een doorzichtige pompflacon is, dus ik zie alle stukjes zeep in div. tinten groen en geel erin ronddrijven.
Het resultaat van deze derde haarwasbeurt is heel anders, tenminste: tijdens het wassen. Ik weet niet of het door de kwaliteit van de zeep kwam (dus deze keer niet het gastenzeepje gebruikt) of doordat mijn haar toch begint te ‘wennen’, maar tijdens het wassen beleef mijn haar zachter dan voorgaande 2 keren. Als het opdroogt is het nog steeds vettig.
De vierde en vijfde wasbeurt:
Het gaat echt steeds beter! Ik was mijn haar om de paar dagen, gewoon omdat ik het zo gewend ben, niet eens omdat ik vet haar heb. Ik vond de pure Olijfzeep niet zo lekker ruiken en ben overgegaan op de Turkse Mardinzeep (de oranje versie met o.a. olijfolie, pistacheolie en betacaroteen), gratis gekregen bij mijn bestelling bij www.olijfoliezeep.nl. Deze ruikt wel lekker en wast erg goed. Mijn haar is na de vijfde wasbeurt voor het eerst echt piepend schoon. Zo lang heeft het blijkbaar geduurd om alle achtergebleven chemische shampooresten te verwijderen.
Wat ik ook erg leuk vind is dat mijn huid enorm zacht en goed gehydrateerd is geworden. Ik heb geen droge schenen meer! Mijn haar is zo zacht dat ik het 2 dagen niet heb hoeven uitkammen, en toch geen klitten!
6e wasbeurt:
Wow, mijn haar is aan de linkerkant echt weer kleddervet! Zal wel ‘de tijd van de maand’ zijn? De volgende dag nogmaal wassen helpt niets, het is nu nóg vetter. Dus eerst maar es droogfohnen, en dan zet ik krullen met de Baybliss Curl Secret (zie mijn andere blogje). Eerlijk is eerlijk, mijn haar zit nu al 2 dagen fantastisch in de krul! Het ziet er ook niet vet uit, het voelt alleen vettig aan en laat een viezig stoffig laagje achter in mijn borstel en kam. En… ik heb de hele dag een lichte frituurvet lucht om me heen.
En toen blondeerde ik mijn haar!!!!!
Na het blondeer avontuur, elders op mijn blog te lezen, ben ik weer zo’n beetje terug bij af. Blonderen is natuurlijk een enorme opdoffer voor je haar en ook voor mijn gevoelige hoofdhuid. Ik had echt korstjes en die beginnen nu los te komen. Na wassen met olijfoliezeep en spoelen met appelazijn met water ben ik weer terug bij een kleddervet koppie met wel erg veel volume maar waar je je vingers niet doorheen kunt halen. En er blijft geen model in zitten Ik ben bang dat voor mensen zoals ik, die veel met hun haar spelen (verven, blonderen, krullen enz.) olijfoliezeep misschien niet dé oplossing is. En die frituurvet lucht ie om me heen hangt ben ik ook echt zat. de eerste wasbeurt na kappersbezoek leverde kleddervet haar op, wat op je hooft aanvoelt alsof het niet goed droog is. Mijn haar valt in vette sliertjes en mijn nek is vettig. Bah! Ik heb het nog maar eens met shampoo gewassen, d.w.z. 3 keer! Pas na 3 achter elkaar wassen met gewone shampoo was het voeldoende schoon om te schuimen.
Betekent volgens mij gewoon dat die pure olijfoliezeep daadwerkelijk een vettig laagje om je haar heen legt. Dat is die groene smurrie die na het borstelen in mijn borstel achterblijft. (Claudia heeft hetzelfde). En ja, dat voelt gewoon erg vies!
Wat blijkt: die Olijfoliezeep laat een laagje vettigheid achter op het haar, wat natuurlijk handig is als je lang haar hebt en het de hele dag in een vlecht of knot draagt (Syie/Marokko enz.) maar als westerse vrouw met een ‘coupe’ die styling vereist vind ik het toch wat minder.
Ik merk dat het resultaat ook erg zeep-afhankelijk is. Die 100% olijfoliezeep is veel te vet voor je haar, maar wél goed als je een droge huid hebt. Alepp- en Mardin zepen zijn wat harder, ruiken lekker, wassen beter en doen het ook beter op mijn haar. Misschien heel persoonlijk. Vooralsnog ga ik niet terug naar gewone shampoo, maar deze vettige naar bakolie ruikende kop met ellende trek ik ook niet. Vette nek, vette oren, vet kussen… yagh! Als mijn haar niet goed zit voel ik me ook niet goed. Mijn haar is echt heel erg belangrijk voor me, altijd al geweest.